zaterdag 12 september 2009

na 1 week: Guest house en Veihmeyer


De eerste week is voorbij en ik ben redelijk gesettled. In het Guest House heb ik een klein apartementje voor mezelf en dat bevalt prima. Fietsen is hier in Davis echt een uitkomst met fietspaden in overvloed en altijd droog weer.
Doordat ik een officieel visum heb mocht ik afgelopen week ook een soort inburgeringscursus meemaken. Althans daar leek het in eerste instantie op, maar uiteindelijk bleek het toch vooral een voorlichting te zijn over allerlei zaken zoals ziektekosten, rijbewijs, social security card, afmelding bij vertrek. Het verplichtte karakter van de bijeenkomst deed wat anders vermoeden. Na 9/11 is de overheid hier nog steeds streng op buitenlandse invloed en wil zo veel mogelijk volgen waar men blijft.
Ik heb een werkplek in het Veihmeyer-gebouw waar het Land-Air-Water-Resource (LAWR) departement is gehuisvest met Jan Hopmans als hoofd (http://lawr.ucdavis.edu/index.htm). Op de foto is het gebouw net rechts te zien; de foto geeft vooral een indruk van een typische campus-straat met fietsenenstallingen. Best wel groen dankzij de irrigatie die elke avond/nacht voor water zorgt.
Binnen LAWR ben ik bij de groep van Thomas Harter beland, waar grondwater centraal staat (http://groundwater.ucdavis.edu/) Ik zit op de 2e verdieping op een kamer waar ca 6 personen een werkplek hebben. Dus het kan gezellig druk worden. Meestal is een beperkt aantal aanwezig, omdat er ook veld- en labwerk wordt gedaan. Afgelopen week heb ik een indruk gekregen waar men zich mee bezig houdt en zijn wat eerste afspraken gemaakt. Er wordt bij deze groep onderzoek verricht naar de uitspoeling van dierlijke mestresten (nitraat, pathogenen, hormonen), maar ook naar het afleiden van eenvoudige relaties op basis van complexe 3D-modellering. Nogal divers dus. Op projectbasis worden mensen (veelal postdocs) aangesteld om een bepaalde klus uit te zoeken en daar dan een publicatie over te schrijven. Afgelopen week was dus vooral verkennen voor mij. Zo ben ik ook op bezoek geweest bij het (stabiele) isotopen-lab waar Alterra (bodem)monsters naar toe stuurt. Dat lab blijkt in het gebouw hiernaast te zitten van het dept of plantsciences. Ik heb een korte rondleiding gekregen van David Harris. Hij is hoofd van een van de grotere labs van de VS waar stabiele isotopen routinematig worden verwerkt. Het zag er allemaal zeer professioneel uit en er staat voor miljoenen aan apparatuur.
Volgende week geef ik een presentatie voor de groep, bediscussieren we eea en dan wil ik een voorstel maken hoe ik mijn tijd hier ga indelen.

woensdag 9 september 2009

aankomst Davis


6 September in San Francisco aangekomen en daar heb ik prima overnacht in het Carlton-hotel vlakbij het vliegveld. Shuttle-bus heeft me van/naar vliegveld gebracht. Vanaf vliegveld heb ik op 7 sept de Davis-shuttle bus naar Davis genomen (http://daviswiki.org/Davis_Airporter). Kosten waren 85 euro, wel wat duur, maar wel zo handig met 3 stuks bagage; volgende keer toch maar reserveren, want nu kon ik er met wat geluk net in gepropt worden.
Het klimaat is hier fantastisch; ik schat het op 25 gr met een heerlijk zonnetje, geen wolkje aan de lucht en aan aangename droge lucht.
7 September blijkt een nationale feestdag te zijn, Labour Day, zoals bij ons 1 mei de dag van de arbeid. US en Canada vieren dat op de eerste maandag in september. Gevolg: alles zit dicht en ik ben afhankelijk van restaurants voor food en drinks. Na wat moeite heb ik een 24-urs winkel gevonden, maar geen brood vooralsnog.
Verder heb ik mijn 'werk'plek verkend; die is maar 200 m van de plek waar ik nu overnacht (guest house op de campus). Maar eens snel kijken hoe het er daar uitziet. Tennisbanen zijn op 150 meter afstand dus dat lijkt me ook niet verkeerd.
Afstanden zijn toch te groot om steeds te blijven lopen en ik ben druk op zoek gegaan naar een fiets. Op de campus zit een verhuur/verkoop maar die blijkt vandaag dicht. In stad 2 winkels bezocht, waar ik voor ca 350 dollar een nieuwe fiets kan kopen. Op mijn vraag hoe/waar ik de fiets in december weer kan verkopen deed de verkoper in de laatste winkel me een goede tip aan de hand: craigslist. Dit blijkt een populaire internet-site te zijn (http://sacramento.craigslist.org/), zoiets als marktplaats.nl voor handel in van alles en nog wat waaronder 2e hands fietsen. Op 7 sept 's middags nog een cross-fiets op de kop getikt bij een collectief dat oude fietsen opknapt: http://daviswiki.org/Davis_Bike_Collective. Heb daar zelf een prima cross fiets in elkaar geknutseld die ik voor 50 dollar mee kon nemen.