dinsdag 12 juli 2011

Tijd voor een 2011-update

Chartres, 2011

Het is al ruim een jaar geleden sinds de chemo is gestopt. Neuropathie heeft me heel wat last bezorgd, doet dat nog steeds aan handen en voeten, maar het is nu acceptabel. Vanaf augustus 2010 ben ik geleidelijk steeds meer gaan werken. We hebben rond de jaarwisseling genoten van een goede wintersport en vanaf januari 2011 ben ik weer volop in de running. Eigenlijk had ik het hele kankergebeuren naar de achtergrond gedrukt en alleen tijdens controles was de boog behoorlijk gespannen.

Het ging dus geweldig met me tot er op 4 mei 2011 een echo werd gemaakt in ziekenhuis Rijnstate. Men heeft keurig het protocol gevolgd en mij niets laten weten, maar ik voelde “nattigheid”, ofwel het zat niet goed. Op 18 mei hoorde ik dat er een tumor in de lever leek te zitten. Op 23 mei is een PET/CT-scan gemaakt van mijn hele lichaam en op 31 mei een meerfasen CT-scan. 
levertumor, PET/CT, 23 mei 2011
Daaruit bleek dat de uitzaaiing van darmkanker beperkt lijkt tot één tumor in de lever, grootte ca 2.7 cm, goed te opereren is met een goede kans op volledig herstel. De operatie werd in het Radboud gepland (www.umcn.nl), waar ik op 8 juni de eerste afspraak had bij dr Hesselink. Een open en prettig gesprek, met één min-puntje: de ingangsdatum van de wachttijd. Die ingangsdatum was 8 juni !  Dat betekende dat ik uiterlijk 20 juli zou worden geopereerd. Voor mij was dat ruim 2.5 maand nadat er feitelijk een tumor in mijn lever werd geconstateerd. Na diverse telefoontjes, bezoeken en emails te hebben uitgevoerd zijn we donderdag 16 juni vertrokken voor een korte vakantie. Tijdens de laatste week van juni heb ik gebeld met Radboud en vernam dat mijn operatie gepland stond voor dinsdag 5 juli. 
Radboud, 5 juli 2011
Dus zondag 3 juli terug naar NL, maandag 4 juli werd ik opgenomen en 5 juli 's morgens ben ik geopereerd. Het bleek een pittige operatie waarbij leversegmenten II en III zijn verwijderd (ca 25% van de lever) evenals de galblaas. Gelukkig schijn je probleemloos te kunnen leven zonder galblaas en ook zonder een stuk (max 70%) van je lever. Dinsdagmiddag 5 juli lag ik nog in bed aan de slangen maar herstel in het Radboud verliep zeer voorspoedig en maandag 11 juli was ik weer thuis. 
Ik vertrok met de uitslagen van het histologisch onderzoek dat er gunstig uitziet: snijvlakken schoon en een verwijderd tumor van 2.9 cm dat goed was ingekapseld. Geluk bij een ongeluk lijkt het. Begin augustus heb ik een afspraak bij Radboud voor een evaluatie-gesprek en ik verwacht geen nieuwe chemo-kuur. De lever zal regenereren tot vrijwel de oorspronkelijke omvang in 3 - 6 maanden. 
Komende tijd zal ik nodig hebben om aan te sterken en de draad geleidelijk aan weer op te pakken.