zondag 28 juni 2020

Longproblemen

We zijn al weer op de helft van 2020. De Corona crisis ben ik redelijk doorgekomen lijkt het en nu maar hopen dat er snel een vaccin beschikbaar komt want met mijn voorgeschiedenis heb ik met een serieuse Covid-aanval weinig kans.
Afgelopen maanden hebben we ons goed vermaakt. Eind januari waren we nog op Gran Canaria, lekker eten, wandelen en genieten van de natuur.

Zoals afgesproken wordt een nieuwe kuur gestart en daarvoor wordt op 3 februari een PICC-lijn ingebracht door interventie-radiologe in het Radboudumc en dezelfde dag start ik met de Cetuximab kuur. Dat gaat best erg goed, ik heb wat huiduitslag maar dat is goed te verdragen dus hier hoop ik het zo lang mogelijk mee te doen.
Ik houd zelf wat metingen bij met mijn fitbit en maak plaatjes van CEA-waarden. De gesprekken met de oncoloog geven geen aanleiding om de kuur af te breken. Eind mei begin ik echter wat te hoesten. Een Corona-test gedaan en die viel gelukkig negatief uit, dus dat was het niet.

Contacten met Wageningen resulteren in het geven van online Agrohydrologische cursussen voor groepen uit Bangladesh en Palestina. Dankbaar werk en erg leuk om te doen en op deze manier kennisoverdracht in de praktijk te mogen brengen.

Medio juni 2020 wordt het hoesten vervelend en 25 juni worden afspraken gemaakt met oncoloog en longarts. De oorzaak van het hoesten lijkt te liggen in versnelde groei van tumoren in de long die de aan/afvoer van lucht en zuurstof beperken.
Er zijn in 2020, mede dankzij studie-deelname, 3 CT-scans gemaakt: op 10-januari, 26-maart en 22-mei-2020. Op de onderstaande foto zijn ze samengevat en is de probleem-tumor omcirkeld.
Nu lijkt de oorzaak duidelijk en wordt bekeken of en hoe we dit kunnen tackelen. Mogelijke oplossingen zijn er: i) deel of gehele long verwijderen via operatie, ii) tumor verkleinen/verwijderen via bestraling; ii) hernieuwde chemokuur om tumor te verkleinen
Dat is een tegenslag en komende weken moet duidelijk worden wat de beste oplossing is van deze longproblemen.