woensdag 7 oktober 2009

na 5 weken: in het grondwater



Deze week stond ik niet in het teken van stront maar grondwater speelde een centrale rol. Hierna zal ik daar een verslagje doen van het symposium waar ik afgelopen dinsdag en woensdag geweest ben. Verder was het eigenlijk best een rustig weekje. Wasje gedraaid, tennisballetje geslagen, rondje gezwommen (buiten; overdag is de temperatuur nog steeds heel aangenaam). Het fotootje hiernaast is van een squirrel ofwel eekhoorn die je hier veel op het campus-terrein zit rondspringen.

Afgelopen week heb ik op 6 en 7 okt 2009 bij een symposium in Sacramento bezocht, georganiseerd door de Groundwater Resource Association en getiteld: "Water Crisis and Uncertainty: Shaping Groundwater's Future" (http://grac.org/am09). Er waren (maar) ca 60 personen, maar wel mensen die iets over grondwater in Californie te melden hadden. Voor mij een prachtige manier om overzicht te krijgen van de problemen die spelen en een mooie aanvulling op het symposium van 21 sept in San Francisco waar het toch vooral over het oppervlaktewater ging. Belangrijkste problemen die spelen zijn toch wel watertekort en waterkwaliteit. Om het met een paar trefwoorden samen te vatten: Drought, Nitrate, Salinity, Modflow, USGS, monitoring, legislature. De presentaties komen via de website beschikbaar. Ik zal met weergeven wat me is opgevallen en na een paar dagen nog is bijgebleven:
- grondwaterdalingen zijn fors; vooral in de Centrale Valley, veroorzaakt door te veel gebruik voor landbouw (irrigatie), drinkwater en industrie. Verminderde aanvoer (minder sneeuw) versterkt dit.
- zoutophoping en nitraatuitspoeling zijn grote problemen. Stikstof-mest-giften tussen de 600 en 1000 kg/ha stikstof zijn hier gebruikelijk lijkt het. Een spreker merkte op dat nitraat nog oplosbaar is (aanpakken bij de bron), maar dat zout uiteindelijk een groter probleem zal geven omdat men het niet kwijt raakt. Zout hoopt zich op in de bodem en het ontbreekt hier verbazend genoeg aan goede drainage-systemen.
- veel onderzoek met isotopen voor allerlei verdelingsvraagstukken;
- relatief veel onderzoek naar invloed van maaiveld-daling veroorzaakt door dalende grondwaterstanden.
- veel Modflow-berekeningen werden getoond. Veel recente packages (LGR, GWM, FARM, STREAM, etc..) Vooral packages voor gridverfijning, optimalisatie en subsidence (maaiveld-daling) lijken me iets waar we in NL ook eens naar zouden kunnen kijken. Vrijwel iedereen gebruikt ModFlow2000 of 2005.
- indrukwekkende USGS-studies naar hydrologische problemen in de Central Valley. Een Modflow-studie is op internet beschikbaar (http://pubs.usgs.gov/pp/1766). Een andere studie komt eerdaags beschikbaar waar Alan Flint het Basin Characterization Model heeft toegepast voor het topsysteem en dat ook wil gaan koppelen aan ModFlow (deed me sterk denken aan metaSwap-Modflow).
- Op het gebied van regelgeving is het cowboy-land. Californie is de enige staat die grondwaterbescherming bij de wet niet heeft geregeld. Geen normen en geen mogelijkheden om maximale belastingen van bijv mest te regelen. Vrijheid blijheid lijkt hier nog te gelden, en zelfs een deel van de grondwater-experts is tegenstander van regelgeving. Men gaat komende weken in het congres proberen daar verandering in brengen maar dat kan wel eens stuiten op financiele problemen. Om dit soort regelgeving te financieren brengt men dan obligaties uit, hetgeen mij overkomt als het nemen van een zoveelste voorschot op de toekomst.
Kortom de staat Californie doet me versteld staan; men heeft de mond vol over veranderingen, maar water is politiek geworden en daar kan men niet zo goed met veranderingen overweg lijkt het. Vooral in het zuiden rondom LA loopt de vallei vol met allerlei zouten. Al 30 jaar probeert men een drainage-systeem aan te leggen om dit zout weg te krijgen.