maandag 7 juni 2010

Laatste kuur zit erin

De 8e en tevens laatste kuur zit erin. Op 6 juni heb ik een periode van 24 weken afgesloten, een periode met 8 infusen en het slikken van 896 pillen. Het afsluiten van deze periode hebben we gevierd met champagne (met dank aan de lieve buren), want nu is de afbraakperiode voorbij en moet een betere periode aanbreken. Er komen nog diverse controles en mijn bloed bevat nog te weinig witte bloedcellen en bloedplaatjes. Maar de verwachting is dat daarin de komende weken/maanden verbetering komt.

De aandacht en support die ik tot nu toe heb gekregen van allerlei vrienden, kennissen en collega's is en blijft hartverwarmend. Ik heb de neiging om me schuldig te voelen want ik kan dat nooit allemaal terugdoen.

Terugkijkend op de kuren waren de laatste twee toch wel pittig. Dat illustreert de figuur die ik hier is weergegeven. Daarin geeft de getrokken blauwe lijn de 8 kuren weer en de rode bolletjes zijn metingen van mijn gewicht gedurende de kuren. Mijn gewicht herstelde telkens snel, maar de laatste weken verloopt het herstel moeizamer. Van alle bijwerkingen is de gevoeligheid van handen en voeten het meest irritant. Verder heb ik nogal wat bloedneuzen gehad, waarbij we een keer een nacht op het ziekenhuis hebben mogen doorbrengen omdat het bloeden niet ophield. Dit deed zich vooral voor in de tweede week van elke kuur als de bloedwaarden het laagst zijn.
Ik heb zelf nogal wat op internet gekeken en een aantal (voor mij) interessante links heb ik onderaan dit stukje gegeven.
De trip naar Davis/San Francisco die ik voor volgende week in gedachten had is toch wel te optimistisch. Eerst maar zien wat verder te herstellen. Zoals ik vorig jaar heb ervaren is het najaar ook zeer geschikt voor een bezoek aan Californië.Mijn sabbatical is oktober vorig jaar erg abrupt afgebroken. Ik ga er vanuit dat ik die plannen alsnog kan realiseren.

Enkele sites:

http://www.oncoline.nl/ : richtlijnen voor oncologische zorg in Nederland
http://www.ikcnet.nl/ : overzicht en info over de 8 Integrale Kanker Centra (IKC’s)
http://www.darmkanker.info/pages/view.php?page_id=138 : algemene info over darmkanker, met verwijzingen naar andere sites
http://www.dccg.nl/trials/cairo2 : studie die is gebruikt als onderbouwing van huidige combinatie-therapie van Oxaliplatin en Capecitabine
http://www.adjuvantonline.com/index.jsp : computer programma Adjuvant! dat je (na registratie) kunt gebruiken om risico’s en effecten in te schatten van aanvullende therapie zoals combinatie van Oxaliplatin en Capacetabine. Ook de illustraties vond ik duidelijk en verhelderend. Voor darmkanker lijkt er maar één trial waarop de risico’s zijn gebaseerd.
http://www.tegenkanker.nl/ : info over regulier en aanvullende (alternatieve) behandelingen tegen kanker
http://www.nki.nl/ : Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek