maandag 21 september 2009

na 3 weken: in de Sierra


Afgelopen zondag met de LAWR-groep wezen 'hiken' in de bergen bij lake Tahoe. Een kleine 2 uur rijden van Davis liepen we daar op 3000 m hoogte te wandelen; het was fantasisch (zie foto). En dan te bedenken dat hier 's winters ca 10 m sneeuw valt ! Een sneeuwpak dat de laatste 3 jaar beduidend lager is uitgevallen en daarmee een belangrijke bijdrage levert aan de droogte-problemen waar men hier last van heeft. Een sneeuwpak dat in het voorjaar snelt in een tijd dat er veel en continue buien vallen waardoor overstromingen ontstaan. Het schijnt dat de gouverneur die hier vóór Schwarzenegger zat, heeft moeten opstappen omdat hij onvoldoende had gedaan om overstromingen te voorkomen.
Maandag (21 sept) naar een conferentie in San Francisco geweest over samenwerking California-Nederland. De conferentie was in het historische "Ferry building". De ochtend ging vooral over effecten van zeespiegelstijging. Boeiende speech van Will Travis (http://www.bcdc.ca.gov/) en onze Pier Vellinga ("Climate Change to get a process of innovation going"). Middag was voor mij interessanter met meer overeenkomstige problemen tussen beide landen. Op de achtergrond spelen verwante zaken waar expertise uit Wageningen een belangrijke rol kan spelen (nitraatuitspoeling, verzilting, verdroging, veenoxidatie, overstroming). Samenwerking met UC Davis lijkt een logische stap omdat er gelijksoortig onderzoek wordt verricht als bij WUR, er diverse historische banden zijn en bij UC Davis (m.n. dept. LAWR en center for Watershed) essentiele expertise is gebundeld (vb Jay Lund, Jan Hopmans, Chris van Kessel). Opmerkingen van Jay Lund spraken me zeer aan: "Climate change is an offer we cannot refuse", en "Awareness is an important issue, but we scientists have to prevent awareness to be based on catastrophes". Aan het eind van de dag ben ik met de Bay Ferry samen met Jay Lund naar Davis teruggekeerd.
Deze week verder aan modellering van veldje in Modesto gewerkt. Veel data op internet beschikbaar. Eerste berekening laten uitspoeling van > 1000 mm zien. Onzekerheid in verdamping (ET) proberen te minimaliseren; dus gesprekken gehad met ET-experts Snyders en Hsiao. Resultaten van lysimeter-onderzoek uit verleden zijn helaas niet digitaal beschikbaar. Interceptie-verdamping wordt hier vaak verwaarloosd. Men gebruikt hier 2 ETref waarden (voor gras en alfalfa) en vindt dat zelf ook erg verwarrend. Onze Wageningse benadering is zo gek nog niet, alleen kent men hem hier niet.
Vanmiddag werd hier de week afgesloten met een "ice-meeting". Ik vroeg me af wat het betekende, maar er werd echt op een rondje ijsjes getrakteerd voor het hele departement (ik schat meer dan 100 personen). Een gezellige afsluiting van een warme week. Volgende week schijnt de temperatuur weer beneden de 30 graden C te komen.
Morgen tennis en zondag heb ik me aangemeld voor een beregeningsexperiment met drijfmest. Zal wel lekker gaan stinken vermoed ik.