maandag 14 september 2009

na 2 weken: naar Sacramento


Afgelopen weekend (12 sept) naar Sacramento geweest, de hoofdstad van Californie. Met de trein van Davis naar Sacramento en gelukkig had ik m'n bike meegenomen want de afstanden in de steden hier zijn niet te lopen. Bijgevoegde figuur laat de oude stadskern zien die aan de Sacramento rivier ligt. De grootste rivier van Californie met een intrekgebied van 70.000 vierkante kilometers en een lengte van ca 719 km. Uitspoeling van allerlei stoffen (o.m lood uit de goudmijn-tijd) en overstroming en zijn enkele problemen hier. Overstromingen vooral in het voorjaar als flinke regen samenvalt met smeltende sneeuw/ijs. Veel achterstallig onderhoud aan relatief lage dijken, die maar tegen een overstroming met een kans van 1:100 jaar beschermen. Afgelopen zondag met Thomas Harter naar een basketbal-wedstrijd geweest: de Sacramento Monarch's in het ARCO-arena (http://basketball.ballparks.com/NBA/SacramentoKings/index.htm). Veel lawaai maar ook relaxed en geen enkele agressie.
Dinsdag een presentatie voor het team van Thomas Harter gegeven. Er waren 13 personen aanwezig, ook een 3-tal mensen van het team van Jan Hopmans, waaronder een Italiaan (Paolo Nasta uit Napels). Die laatste bleek met Swap-berekeningen bezig te zijn en heeft met MatLab/Swap computers een maand aan het werk gezet.
Ik heb een presentatie gegeven, van theorie (beknopt) en vooral toepassingen van het Swap-model. Het was low-profile, met gelukkig ruimte voor stevige discussie. Waarom 1D als het ook 2D kan en zo. Men had op een of andere manier de indruk dat het een 2D model is. Dat idee heb ik ze van af geholpen, hetgeen sommigen tegenviel. Onze pseudo 2D-benadering blijft lastig over te brengen. Alternatieven (NHI, Hydrus2D, ..) zijn bediscussieerd, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt kijkt men (begrijpelijk) wat kritisch naar onze benadering. Voordelen werden door de Italiaan duidelijk genoemd (had slechte ervaring met Hydrus) en daar hoefde ik niets aan toe te voegen. Rest van de week verkennende berekeningen gedaan voor een veldje waar men o.m. de uitspoeling van anti-biotica wil meten. Het ziet er naar uit dat ik toch enigszins de shit ingetrokken wordt, maar dat was ook mijn bedoeling want ik vermoed dat ik uitkom op het oorspronkelijke voorstel om verkennende berekeningen te doen voor Cryptosporidium of een of ander anti-bioticum. Volgende week verder.
Vrijdag op een kort bezoek geweest bij Chris van Kessel, ook een Nederlander die hier prof is geworden en hoofd van de Plant Science Groep, waar de "monsters van Gert-Jan" worden geanalyseerd (http://www.plantsciences.ucdavis.edu/plantsciences/). Sympathieke man, wil graag meer uitwisseling van studenten. VS-studenten hebben 4 jaar, dure studie en willen daarbuiten weinig ondernemen lijkt het. NL is dan ver weg en te veel extra. Hij wil ook relatie tussen hydrologie en gewasgroei verstevigen.
Tennisracket op de kop getikt en morgenvroeg ga ik tennissen bij de Davis Tennis Club. Blijkt hier gratis te zijn (gemeente betaalt) en op zaterdag en zondag is er een soort vrije inloop. Zondag ws een hike met collega's en freshmen (nieuwe lichting studenten) in de bergen omgeving lake Tahoe. Maandag ga ik naar een symposium in San Francisco () over samenwerking NL-Californie.
Thomas Harter organiseert een symposium voor juni 2010 dat wellicht interessant is voor Alterra-collega's (zie http://www.ag-groundwater.org/). Goed symposium in een fantastiche regio.